Nieuws

Een nieuwbouwhuis, een blanco canvas

Fleur van Haren - 02 oktober 2018

Een nieuwbouwhuis, een blanco canvas. Wat ga je ermee doen?
Je oog is gevallen op een nieuwbouwhuis en je overweegt om over te gaan tot koop. Ideaal zo’n blanco canvas alleen nu volgen er enkele dilemma’s. Vaak zijn er nog verschillende opties mogelijk in de indeling van je nieuwe huis. De keuken aan de voor- of aan de achterzijde, wel of niet die extra kamer realiseren, wel of geen aanbouw. Zullen we die dakkapel nu al plaatsen of later, wanneer we die extra zolderkamer echt nodig hebben?

Als Interior Designer merk ik vaak dat dit moeilijke keuzes zijn en veel mensen het lastig vinden waar ze moeten beginnen. De aanvragen om te helpen bij nieuwbouwhuizen komen dan ook steeds vaker bij ons binnen.

Vaak ontstaat er het idee dat wanneer je een nieuwbouwhuis koopt, je hetzelfde huis hebt als veel andere mensen in je straat. Uiteraard is dit niet het geval aangezien niet iedereen in je omgeving dezelfde woonwensen heeft en al zeker niet dezelfde persoonlijke voorkeuren. De koop van een nieuwbouwhuis is juist het moment dat uitermate geschikt is om eens echt goed te kijken naar je persoonlijke voorkeur en gezinssamenstelling!

Vaak heb je te maken met deadlines tijdens de bouw. Je woonstijl is dan ook iets wat je pas in een later stadium kunt gaan behandelen en daarom gaan we in eerste instantie aan de slag met de indeling.

Persoonlijke levensstijl.
De meest gemaakte fout is dat direct de keuze gemaakt wordt om de keuken in een kleine hoek weg te stoppen en dat het grootste gebied automatisch wordt ingevuld als woonkamer.

Maar wat nu als jullie het belangrijk vinden om vaak vrienden te eten te krijgen en jullie sociale leven voornamelijk plaats vindt aan de keukentafel? Verder werk je thuis aan de keukentafel, worden er spelletjes gespeeld en misschien wel huiswerk gemaakt. Waarom dan niet een grote woonkeuken? Of sta je graag in de keuken en vindt je het belangrijk om vanuit daar contact te hebben met andere delen uit je huis. Zet de keuken lekker centraal in het midden en bouw daar de rest van de behoeftes omheen.

Zelf aan de slag.
Maak een overzicht welke ruimtes het belangrijkst zijn voor je en welke activiteiten daarbij horen. Doe dit voor alle verdiepingen en heel uitgebreid. Ook voor de ruimtes waar je niet meteen aan denkt. Denk daarbij vooral aan de woonergernissen die je in jouw huidige huis hebt. Erger je je bijvoorbeeld aan alle tassen in de gang, dan is dit het uitgelezen moment om dat probleem in de kiem te smoren. Een perfecte gelegenheid om jouw wensen een plekje te geven in je nieuwbouwhuis waar nog alles mogelijk is!

Wanneer je dit hebt gedaan kun je verder gaan met de indeling van de functies, welke functie zou je de grootste plek willen geven en welke functies verdienen minder ruimte? Aan de hand hiervan kun je verder met de indeling van de meubels maar ook de keuze voor bijvoorbeeld een grote bank of wat meerdere kleine zitplekken. Wanneer je hier uit bent vergeet dan niet de licht en stroompunten te bepalen, ook een groot bijkomend voordeel van een nieuwbouwhuis!

Zorg dat je een indeling om je woonwensen heen maakt en probeer niet je woonwensen te stoppen in een ruimte die daar niet geschikt voor is. Op deze manier haal je het optimale uit je nieuwbouwhuis en is de eerste stap voor een perfect nieuw ‘thuis’ gemaakt.

Door: Fleur van Haren STUDIO188